• Utopia
  • Utopia
  • Utopia
  • Utopia
  • Utopia
  • Utopia
  • Utopia
  • Utopia
  • Utopia
Utopia
Premi Adrià Gual 2016

Premi Adrià Gual 2016

Sinopsi

Com serà el futur? Ens espera, com apunten alguns, un sistema postcapitalista basat en la col·laboració? Es faran realitat les idees de Thomas More, el pare de la literatura utòpica, i entrarem en una societat igualitària i més feliç en què la propietat privada ja no sigui la base de tot? És la tesi d'un espectacle que combina el teatre i les intervencions documentals per reflexionar sobre el concepte d’utopia. Tot, a partir de la història d’Àlex Moreu, un actor que va néixer el 1973 i que fa més de quinze anys va deixar la ciutat per anar a viure, lluny de tot, al Pirineu francès, amb una comunitat formada per prop de vint persones a la recerca d’una forma nova d’organització social que els garanteixi la felicitat. Però ha passat el temps i el projecte és en un punt mort. Què passa i com han arribat on són? Ens ho explica el mateix actor en una ficció escènica amb notes biogràfiques, una proposta singular que treballa amb diverses capes estètiques i diferents nivells de realitat.

El projecte

Cinc actors conduiran els espectadors a través d’un collage conceptual i vivencial que posarà damunt la taula diferents idees i experiències relacionades d’alguna manera amb el concepte d’utopia. Alhora, en un espai que recrea en detall la seva pròpia habitació, el protagonista d’aquest espectacle prendrà la paraula per explicar-nos la seva història: és un actor que quinze anys enrere ho va deixar tot per anar a viure al Pirineu com a part d’una comunitat que assaja una nova forma d’organització social. Els integrants del grup, malgrat les esperances que van dipositar en el projecte, han arribat a un punt mort i se senten incapaços de seguir avançant. El projecte servirà per plantejar, combinant el format de conferència teatralitzada amb el documental realitzat en viu, quin paper té la utopia en el nostre món i per explorar les ambigüitats i contradiccions que s’amaguen rere aquesta paraula últimament tan injuriada. Com haurien de ser les societats del futur? Potser com la que va pensar el creador d’Utopia, aquella illa imaginada per Thomas More a principis del segle xvi on la propietat era comuna i la possessió dels béns no era la base de tot? En qualsevol cas, More va ser el pare de la literatura utòpica, creador per excel·lència d’un món alternatiu. Per tal de presentar-lo al lector, en la seva obra utilitzava una estructura metanarrativa: simulava un diàleg amb el protagonista —un explorador anomenat Rafael Hithloday que hauria conegut aquella suposada comunitat imaginària— i el narrador. Aquesta mateixa estructura metanarrativa, que superposa capes de realitat amb estètiques diverses, l’apliquen els integrants de la Companyia Ignífuga en un muntatge on és tan important el missatge com la manera com se’ns fa arribar.

Fitxa

UTOPIA
Un espectacle de la Companyia Ignífuga

Direcció: Pau Masaló
Dramatúrgia: Pau Masaló, Ferran Dordal
Interpretació: Cristina Arenas, Eduard Autonell, Melcior Casals, Marina Congost, Àlex Moreu, Júlia Rodón
Escenografia i vestuari: Joana Martí
Disseny d’il·luminació: Guillem Gelabert
Producció: Eduard Autonell
Una coproducció de: Grec 2017 Festival de Barcelona
Amb la col·laboració de: Fabra i Coats - Fàbrica de Creació
Premi Adrià Gual 2016 de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona

Durada: 70 minuts aprox.
Utopia es va estrenar al Festival Grec de Barcelona el 18 de juliol de 2017 a la Sala Hiroshima.

Utopia

Crítiques

Un magnífico juego entre texto, subtexto y contexto que mantiene al espectador en un estado entre perplejo y alucinado. Es increíble y muy gratificante y revelador cómo de una manera equilibrada y sin que nos demos cuenta vamos asimilando conceptos e ideas y su relación (…) hasta llegar a un estallido final realmente maravilloso. Una función cuyo éxito es rotundo en el sentido que cumple a la perfección con lo que parecen ser sus premisas tanto formales como de contenido. El trabajo de Pau Masaló y Ferran Dordal en la dirección y dramaturgia es excelente.
Fernando Solla – EnPlatea

Expectatives acomplertes, utopia destil·lada a escena. Ignífuga l’ha clavada. Una fresca finestra a la reflexió per a la majoria dels mortals. La companyia sap apropar móns distants en el temps i l’espai amb una facilitat enlluernadora. S’atreviran a fer gira o temporada? L’obra s’ho mereix. Hi vagin els més inquiets i els que tinguin ganes que els sorprenguin amb un teatre que ha estripat les costures per alguna cosa més que provocar una catarsi escènica.
Jordi Bordes - Recomana.cat

Allò que teníem al davant era tan fresc i abraçava tanta veritat que ens va mantenir enganxats a la cadira.
Iolanda G. Madariaga – Recomana.cat

Amb unes interpretacions magnífiques, una posada en escena que sap com fer servir la tecnologia i, per sobre de tot, una dramatúrgia original, intel·ligent, personalíssima i molt divertida, Utopia és un muntatge madur i molt interessant des de tots els punts de vista. Amb Utopia penso sincerament que s’han superat.
Gema Moraleda – Teatre Barcelona

La capacitat de la companyia per imprimir una visió política als seus muntatges agafa amb Utopia una nova volada. Aquesta nova aventura de la Ignífuga fa un salt d’ambició formal, un pas endavant cap a un format més lliure i carregat de possibilitats. Utòpics o no, el nou espectacle plantejarà algunes de les reflexions més ambicioses que escoltarem al Festival Grec per part de companyies de casa nostra.
Manuel Pérez - Recomana.cat